جک دورسی و لوبیای سحرآمیز؛ نگاهی به زندگی عجیبترین مرد دنیای ارز دیجیتال
بیت کوین در میانه همهگیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰، دو بار رکورد بیشترین قیمت در دو سال را تجربه کرد. چنین شرایطی در دورانی که بسیاری از بازارها به خصوص قبل از انتخابات ملتهب ریاست جمهوری آمریکا روزهای کمثباتی تجربه میکردند، یک بار دیگر نظرها را به سمت بازار رمز ارزها متمرکز کرد. دلایل مختلفی برای افزایش قیمت بیت کوین مطرح شد. گروهی از کارشناسان فعالیت چهرههایی مانند جک دورسی مدیرعامل مشهور توییتر را دلیل صعودی بودن روند قیمت بیت کوین میدانند.
جک دورسی یک چهره شناخته شده در دنیای فناوری به شمار میرود. توییتر یکی از مهمترین شبکههای اجتماعی دنیا محصول ایدههای هیجانانگیز دورسی است. این میلیونر ۴۵ ساله در حوزههای مختلفی از جمله رمزارزها فعالیت چشمگیری دارد. بنا بر اطلاعات مجله فوربس دورسی در تابستان ۲۰۲۱ بیش از ۱۳.۷ میلیارد دلار سرمایه دارد و یکی از ۲۰۰ ثروتمند بزرگ جهان به شمار میرود.
زندگی مرد ۴۵ سالهای که با دونالد ترامپ شام خصوصی میخورد، در همهگیری کرونا حدود پنج میلیارد دلار سود خالص کسب کرد، متهم به نژادپرستی شد و با کسی که معتقد بود «واکسن باعث بیماری عقلی میشود» دوست است، حتماً پرماجرا و جذاب است.
فهرست مطالب
کامپیوتر IBM و نقشهکشی
دورسی در خانوادهای جالب متولد شد. پدر او تیم دورسی، مهندس لوازم پزشکی بود. شغل پدر خانواده باعث میشد آنها مدام در سفر باشند. این سفرهای زیاد البته مشکلی برای پسر کنجکاو خانواده ایجاد نمیکرد. کامپیوتر IBM او بهترین دوستش بود؛ دوستی که در راه کنجکاویهای ریاضی کمک بزرگی بود. جک در دوره نوجوانی عاشق تحلیل و کشیدن نقشه شهری بود. وقتی خانواده به یک خانه جدید در شهر جدید میرسید او در اولین فرصت نقشه محل را تهیه و آن را تجزیهوتحلیل میکرد.
زندگی او البته همیشه هم هیجانانگیز و جالب نبود. لکنت زبان در همان دوره باعث شد او از گروههای همسن خود دور و گوشهگیر شود. هیجان همیشگی او البته با این گوشهگیری از بین نرفت. وقتی از درمانهای پزشکی ناامید شد، سراغ روشهای خودش رفت. شرکت در کلاسهای صحبت درمانی و مسابقههای سخنرانی باعث شد او بتواند لکنت خود را تا حدود زیادی کنترل و درمان کند.
جک دورسی ابتدای دهه ۹۰ وارد شرکت میرا (Mira Digital Publishing) شد. فقط یک سال کارآموزی کافی بود تا او به جوانترین عضو تیم برنامهنویسهای این شرکت تبدیل شود. میانگین سنی این تیم چندان پایین نبود و عضویت جک در آن یک اتفاق مهم به شمار میرفت. فرزند خانواده دورسی دبیرستان را تمام کرد و وارد دانشگاه صنعتی میزوری شد. بعد از دو ترم نتوانست به قوانین این دانشگاه کنار بیاید و از آنجا اخراج شد. جک بلافاصله در دانشگاه نیویورک پذیرفته شد اما در این دانشگاه هم دوام نیاورد و اخراج شد.
اولین ایدهی بلندپروازانهی جک دورسی
دورسی که از کودکی شیفته نقشهها بود، همیشه دوست داشت برنامهای بنویسد تا اجرا و اصلاح نقشههای شهری را سریع کند. ایده او این بود که این برنامه، حرکت تمام کاربران را پوشش دهد و آنها بتوانند با استفاده از این نرمافزار، از مکان یکدیگر باخبر شوند. کاربران این برنامه در ایده او میتوانستند به هم گزارش دهند که در لحظه چه اتفاقی در جریان است.
ایدههای دورسی همیشه هم بر اساس قانون نبودند. او در همان دوره سایت یک شرکت خدماتی ارسال پیک، تاکسی و خدمات اضطراری آنلاین به نام Dispatch Management Services را هک کرد. به مدیر شرکت ایمیل زد و راهحلهایی برای بالابردن امنیت سایتشان به آنها پیشنهاد داد. گرِگ کید مدیر شرکت تصمیم گرفت بابت این کار از او شکایت نکند بلکه او را استخدام کرد.
دورسی برای چهار سال در این شرکت حضور داشت. او ایدههای خلاقانهای مطرح کرد اما هیچکدام از آنها از مرحله ایدهپردازی عبور نکردند. او پیش از آغاز انقلاب پیامرسانها در دنیای دیجیتال ایده یک پیامرسان فوری را در جلسهای در شرکت DMS مطرح کرد. این ایده به نظر سایر همکارانش چندان منطقی نبود و آنها از ترس آسیبدیدن وضعیت اقتصادی شرکت با آن مخالفت کردند.
قهرمان خلاق و بلندپرواز این قصه به دلیل همین نگرشها از شرکت DMS استعفا داد. او دنبال کسانی بود که به ایدههای مبتنی بر «متن» علاقه داشته باشند. فقط چنین کسانی بودند که میتوانست هیجان او درباره ایدههایش را درک کند. ایوان ویلیامز مدیرعامل شرکت اودیو (Odeo) یکی از مهمترین افرادی بود که چنین مشخصهای داشت. ویلیامز پیش از آن در گوگل کار میکرد و بعد از مدتی برای پیاده کردن ایدههای خودش، اودیو را تأسیس کرد. در این شرکت بود که جک دورسی با همفکری بیز استون یکی دیگر از مدیران، پایههای اولیه پلتفرمی بر اساس پیامهای کوتاه را چید. طرح آنها سایتی بود که کاربران بتوانند پیامهای بسیار کوتاه ۱۴۰ کاراکتری در آن بنویسند و آن را با لیست مشخصی از دیگر کاربران به اشتراک بگذارند.
آغاز توییتر
دورسی و استون برای پیاده کردن ایده خود فقط دو هفته زمان لازم داشتند. سایتی که آنها راه انداختند ابتدا Status نام داشت. این نام بعد از مدتی به Obvious تغییر کرد. کمی بعد ویلیامز به کمک یک سرمایهگذار شرکتی به همین نام تأسیس کرد. آنها نتوانستند منابع مالی که به آنها نیاز داشتند را تأمین کنند و دورسی که مدیرعامل شرکت بود دامنه سایت را با همکاری استون به قیمت ۷ هزار دلار خرید.
جک دورسی سال ۲۰۰۶ و زمانی که ۳۰ ساله بود به کمک دوست و همکارش بیز استون، شرکت توییتر را تأسیس کرد. محصول این شرکت که سایت توییتر بود در ابتدای کار محصول چشمگیر و جذابی نبود. مردم آمریکا به نوشتن پیامهایی در این حد کوتاه علاقهای نداشتند. جذاب نبودن توییتر باعث شد دورسی و استون برای جلب نظر سرمایهگذار با مشکلات زیادی مواجه شوند. یک سال بعد اوضاع آنها تغییر زیادی کرد.
کارمندهای توییتر در یک جشنوراه فیلم، برای اولینبار در یک مجمع بزرگ، توییتهای کاربران خود دربارهی جشنواره را روی صفحه نمایشهای بزرگ نمایش دادند. سرعت انتشار اظهارنظرها دربارهی هر اتفاقی مرتبط با جشنواره برای حاضران بسیار جذاب بود. در مدت کوتاهی تعداد توییتهای منتشرشده روزانه از ۲۰ هزار به ۶۰ هزار رسید. کمتر از یک سال بعد این عدد به شکل باورنکردنی بالا رفت و از مرز یک میلیارد گذشت.
جک دورسی در مدت کوتاهی به شهرت و ثروت رسید. او کسب درآمد از پلتفرم تازه را اولویت اول خود نمیدانست و معتقد بود در قدم اول سرویسدهی باید بهتر شود. سال ۲۰۰۸، دورسی اعلام کرد ترجیح میدهد به سایر علایق خود نظیر یوگا و طراحی مد بپردازد. ویلیامز که به فکر افزایش ثروت توییتر بود، هیئتمدیره را راضی کرد دورسی را از مقام مدیرعاملی کنار بگذارد. دو سال بعد ویلیامز با اعضای هیئتمدیره به مشکل خورد و مقام خود را از دست داد. ۵ سال بعد جک دورسی در نتیجه بحرانهای مدیریتی توییتر و کنار رفتن چند مدیر ارشد این شرکت ابتدا بهعنوان مدیر موقت و بعد از آن بهعنوان مدیرعامل به توییتر برگشت.
فروش اولین توییت تاریخ
جک دورسی سال ۲۰۲۱ و در دوره اوج NFTها اولین توییت تاریخ را فروخت. او این توییت را که در اولین روزهای افتتاح این شبکه اجتماعی منتشر کرده بود به مزایده گذاشت. سینا استاوی این توییت را به قیمت دو میلیون و ۹۰۰ هزار دلار خرید. استاوی چهرهای جنجالی در حوزهی ارزهای دیجیتال است. این ایرانی ساکن مالزی چند ماه بعد از خرید این توییت به جرم کلاهبرداری بازداشت شد.
جک دورسی و ایدههای جدید
دورسی حتی با وجود اینکه مدیر یک شرکت چند میلیارد دلاری است، ایدههای بلندپروازانه خود را فراموش نمیکند. سال ۲۰۰۹ و زمانی که تازه از توییتر استعفا داده بود، پلتفرمی ساخت که کاربران میتوانند در آن از طریق تلفن همراه قبضهای خود را پرداخت کنند. این شرکت که اسکوئر (Square) نام دارد در مدت بسیار کوتاهی به یک شرکت چند میلیارد دلاری تبدیل شد. اسکوئر در حال حاضر یکی از شرکتهای مهم بازار بورس نیویورک است.
مدیرعامل چند میلیارد دلاری توییتر و اسکوئر همچنین یکی از اولین چهرههای مشهور دنیای فناوری بود که وارد بازار رمزارزها شد. او کارش را با خرید بیت کوین آغاز کرد و رفتهرفته روی رمزارزهای دیگری هم سرمایه گذاری کرد. او دربارهی علاقهی وافرش به بیتکوین میگوید:
اینترنت یک پدیده پویا است که توسط همه مردم اداره میشود. الگوی بیتکوین هم مشابه اینترنت است. هرکسی که ایدههای جذابی داشته باشد میتواند تغییرات جذابی در این الگوها ایجاد کند.
جک دورسی معتقد است دنیای اقتصاد به بیتکوین و رمزارزها نیاز دارد و کسی نمیتواند جلوی مسیری که آغاز شده را بگیرد. همین مسئله باعث شده او تمرکز زیادی روی بیتکوین داشته باشد. مدیرعامل توییتر آگوست ۲۰۲۰ اعلام کرد بهصورت مداوم هفتهای ۱۰ هزار دلار بیتکوین میخرد. این بیتکوینها برای او جنبهی سرمایهگذاری اقتصادی ندارند. او میگوید برای اینکه بخشی از آینده اینترنت باشد باید بیتکوینهای بیشتری در اختیار داشته باشد.
شرکت اسکوئر اوایل نوامبر ۲۰۲۰ مبلغ ۵۰ میلیون دلار بیتکوین خرید. این معامله یکی از بزرگترین معاملههای این سال به شمار میرود. دورسی اعلام کرد اسکوئر با این مقدار سرمایه رمزارز میتواند به آینده خود در دنیای اینترنت امید بیشتری داشته باشد. این شرکت در پایان فصل بهار سال ۲۰۲۰ رقم خیره کندهی ۸۷۵ میلیون دلار از سرمایهگذاریهای حوزه بلاکچین کسب کرد.
دستهای پشت پرده
قیمت بیتکوین در سال ۲۰۲۰ و در جریان همهگیری ویروس کرونا به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرد. این رمزارز که از سال ۲۰۱۸ به مدت حدود دو سال رقمهای بالاتر از ۱۰ هزار دلار را تجربه نکرده بود، در سال ۲۰۲۰ و در مدت یک هفته دو بار به رکورد ۱۴ هزار دلار رسید. فعالان حوزه رمزارز دلایل زیادی برای این افزایش قیمت مطرح کردند اما طرفداران تئوری توطئه، دستهای پشت پرده را عامل این صعود میدانند. فعالیت مستمر و مداوم جک دورسی ممکن است یکی از عوامل افزایش قیمت بیتکوین باشد.
گروهی از فعالان حوزه اقتصاد با اشاره به بحرانهای امنیتی توییتر در سالهای منتهی به ۲۰۲۰ میگویند جک دورسی در حال انتقال سرمایه خود به حوزههای دیگر فناوری است. یکی از این حوزهها حوزه بلاکچین و بیتکوین است. توییتر بعد از بحران هک حسابهای کاربری افراد مشهور در ابتدای سال ۲۰۲۰ با کاهش ارزش سهام مواجه شد. این کاهش سهام نهتنها تأثیری روی سرمایه دورسی نداشت بلکه این سرمایه چند صد میلیون دلار زیاد شد.
حاشیههای عجیب زندگی جک دورسی
جک دورسی سال ۲۰۱۹ مهمان پادکست بن گرینفیلد بود. گرینفیلد چهرهای جنجالی در شبکههای اجتماعی است. این مربی بدنساز با ایدههای پرحاشیهاش شناخته میشود. گرینفیلد در آن زمان با ادعای بروز مشکلات مغزی برای افرادی که واکسن زدهاند منتقدان زیادی داشت. دورسی باوجود این انتقادها مهمان گرینفیلد شد و گفتوگو با او را «عالی» توصیف کرد.
مدیرعامل توییتر همچنین در سال آخر ریاست جمهوری دونالد ترامپ دستکم دوبار با او دیدار خصوصی داشت. جزئیات این دیدارها هرگز منتشر نشدند اما گفته میشود دو طرف درباره نقش توییتر در وضعیت اجتماعی آمریکا صحبت کردهاند. دورسی حدود شش ماه پس از آخرین دیدار با ترامپ و در جریان انتخابات ریاست جمهوری این کشور اکانت او را برای همیشه حذف کرد. ترامپ در توییتر طرفدارانش را به شورش خیابانی دعوت کرده بود.
دورسی مدتی تحت نظر سنای آمریکا بود. سناتورها فعالیتهای این شبکه اجتماعی را مخرب میدانند. دورسی حتی برای مدتی زندگی شهری را رها کرد و در منطقهای ناشناس و دور افتاده زندگی کرد.
آینده چه میشود؟
دورسی طرفدار ارزهای دیجیتال است. انتظار میرود او یکی از مهمترین قدرتهای این بازار برای غلبه بر منتقدان باشد. شما درباره این شخصیت مرموز جنجالی چه نظری دارید؟