مهمترین تفاوت های اتریوم و اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم و اتریوم کلاسیک از نظر عملکردی تفاوت فاحشی با یکدیگر ندارند، اما امکانات این دو ارز از لحاظ کیفی با یکدیگر متفاوت هستند.
تا قبل از ژوئن سال ۲۰۱۶ فقط یک اتریوم وجود داشت ولی بعد از هک بزرگی که در تاریخ ۱۷ ژوئن همان سال رخ داد، اتریوم جدیدی خلق شد و اتریوم قبلی «اتریوم کلاسیک» نامگذاری شد. این جدایی دنیا ارزهای دیجیتال را تکان داد. اما مهمترین تفاوت های اتریوم و اتریوم کلاسیک چیست؟ خرید اتریوم منطقیتر است یا اتریوم کلاسیک؟ برای پاسخ به این پرسشّای مهم، داستان پیدایش اتریوم کلاسیک و تفاوتهای آن با اتریوم را مرور میکنیم.
فهرست مطالب
اتریوم چیست؟
سال ۲۰۱۴ یه برنامهنویس کم سن و خلاقی به اسم ویتالیک بوترین که علاقه زیادی به ارزهای دیجیتال و فناوریهای بلاک چینی داشت، اتریوم را خلق کرد. اتریوم یک پلتفرم غیرمتمرکز بر پایه قراردادهای هوشمند و مبتنی بر شبکه بلاک چین است. ارز اختصاصی این پلتفرم، اتر (ETH) نام دارد.
پروژه اتریوم بیش از ۲۵۰۰۰ بیت کوین جمع آوری کرد که بهوسیله آن به بزرگترین سرمایهگذاری رمزنگاری شده در آن زمان تبدیل شد. پس از فروش جمعی، سرمایه اتریوم بیش از ۱۷ میلیون دلار بود.
این تکنولوژی راههای جدید و جسورانهای برای کسب درآمد از سازندگان و موارد دیگر را ایجاد کرده است. اتریوم یک ارز دیجیتال کاملاً ناشناس است و توسط هیچ شخصی کنترل نمیشود. اگر کنجکاو هستید که اتر چه ارتباطی با اتریوم دارد، باید در پاسخ بگوییم که اتر در واقع ارز دیجیتال بومی مخصوص به اتریوم است. نماد این رمز ارز، ETH است و هر موقع به دنبال قیمت لحظهای اتریوم بودید، باید این نماد را جستجو کنید.
اتریوم کلاسیک چگونه شکل گرفت؟
بیایید قبل از شرح تفاوت اتریوم با اتریوم کلاسیک، ابتدا به ماهیت اتریوم کلاسیک و نحوه تشکیل آن پی ببریم. ماجرا از آنجایی شروع میشود که بعد از حمله هکری ناشناس در تاریخ ۱۷ ژوئن سال ۲۰۱۶، تیم توسعهدهنده این ارز دیجیتال برای حفظ اعتبار آن، تصمیم به انجام سافت فورک گرفت. آنها تصمیم داشتند بدون تغییر در قوانین بلاک چین این شبکه، مانع انجام تراکنش توسط هکرها شوند و درنهایت برای رفع مشکل، اکثر جامعه اتریوم و بنیانگذاران آن بر سر انجام هارد فورک به توافق رسیدند.
با انجام هاردفورک، امکان جبران حمله هکری و بازگشت بلاک چین شبکه اتریوم به حالت قبل از حمله فراهم میشد. برخی از توسعهدهندگان اتریوم مخالف با انجام هارد فورک بودند و باور داشتند که این کار یکپارچگی و تمرکززدایی شبکه را از بین میبرد؛ درنتیجه، بین دو گروه مخالفان و موافقان این راه حل شکاف ایدئولوژیکی رخ داد.
مخالفان هاردفورک روی زنجیره قدیمی اتریوم باقی ماندند و نام آن را نیز به اتریوم کلاسیک تغییر دادند. ازآنجایی که اتریوم کلاسیک روی همان کد قدیمی بلاک چین اتریوم باقی ماند، گاهی از آن با نام اتریوم اصلی هم یاد میکنند.
مهمترین تفاوت های اتریوم و اتریوم کلاسیک
قبل از بررسی تفاوت اتریوم با اتریوم کلاسیک، باید بدانید که این دو پروژه از نظر عملکردی تفاوت فاحشی با یکدیگر ندارند؛ بلکه هر دو یک نرم افزار محاسباتی را برای پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و ایجاد برنامههای غیرمتمرکز در شبکه ارائه میدهند. اما نکته قابل توجه این است که امکانات این دو ارز از لحاظ کیفی با یکدیگر تفاوت دارند؛ همچنین ارزهای اتریوم و اتریوم کلاسیک از نظر فنی نیز با یکدیگر فرق دارند.
شبکه اتریوم با استفاده از Enterprise Ethereum Alliance پشتیبانی تجاری قدرتمندی را ارائه میدهد. اتریوم در این مجموعه بیش از ۲۰۰ عضو و شریک دارد که مهمترین آنها میتوان به Microsoft (MSFT)، Intel (INTC)، VMWare (VMW)T، FedEx (FDX) و JP Morgan (JPM) اشاره کرد.
هماکنون اتریوم کلاسیک توانسته با تسلط ۷.۲ میلیارد دلاری خود بر حجم بازار، جایگاه ۲۵ بازار را متعلق به خود کند؛ در حالی که نسخه محبوبتر آن، جایگاه دوم را در بازار این صنعت تصاحب کرده است. این اختلاف ۵۲ برابری بهخوبی بیان میکند که ارز اتریوم ضمن ارائه پروژهها و قراردادهای هوشمند برتر، عملکرد بهتری را نسبت به اتریوم کلاسیک از خود نشان داده است.
معیارهای عملکرد مانند معاملات کل و نرخ هش، چشم اندازهای بهتری را برای اتریوم نشان میدهند. در دو سال گذشته، شبکه اتریوم بین ۴۰۰۰۰۰ تا یک میلیون تراکنش در روز را انجام داده است، یعنی به طور متوسط حدود ۶۰۰۰۰۰. اما، در مدت مشابه میانگین تعداد تراکنشهای روزانه در شبکه اتریوم کلاسیک حدود ۴۰۰۰۰ بوده است؛ که نشان میدهد نرخ هش شبکه اتریوم یا قدرت محاسباتی آن تقریباً ۲۰ برابر بیشتر از اتریوم کلاسیک است.
استخراج این دو ارز چه تفاوتهایی دارند؟
ابتدا باید یاد آور شویم که هر دوی این ارزها از یک سخت افزار و الگوریتم استخراج یعنی Ethash استفاده میکنند. همچنین سودآوری ماینینگ در هر دو تقریبا یکسان است زیرا وقتی سودآوری یکی افزایش مییابد، ماینرها به سمت آن هجوم میبرند که باعث ایجاد تعادل نسبی میان این دو ارز میگردد.
با توجه به اینکه استفاده از دستگاههای ماینر هزینه سنگین و فرآیند سختی بهدنبال دارد، اتریوم در پی استفاده از الگوریتم ProgPow است تا جلوی استخراج با دستگاههای مخصوص یعنی همان ASICها را بگیرد؛ این در صورتی است که اتریوم کلاسیک تاکنون هیچ اقدامی در رابطه با این موضوع انجام نداده است.
از همه مهمتر، اتریوم به در تلاش است که از اثبات کار (Proof Of Work) یا همان ماینینگ به سمت اثبات سهام (Proof Of Stake) برود که در آن برای تایید تراکنشها نیاز به مصرف برق و استفاده از سخت افزار نیست؛ به علاوه افراد میتوانند با خرید اتریوم و اختصاص دادن آن به شبکه، از طریق تایید تراکنشها نیز کسب درآمد کنند.
لازم به ذکر است که تعداد واحدهای اتریوم کلاسیک محدود است و فقط تا ۲۱۰ میلیون واحد از آن استخراج خواهد شد. هش ریت شبکه یا همان قدرت پردازشی که ماینرها به شبکه اتریوم کلاسیک اختصاص دادهاند تا حد زیادی پایینتر از اتریوم است و به همین جهت میتوانیم بگوییم که امنیت اتریوم کلاسیک از اتریوم به نسبت ضعیفتر به حساب میآید.
آن چه از تفاوت های اتریوم و اتریوم کلاسیک میدانیم
در این مقاله متوجه شدیم که اتریوم کلاسیک نسخه جدیدی از اتریوم نیست و در واقع به نسخه قدیمی و اصلی آن گفته میشود. سرمایه گذاران و معامله گران در این حوزه معتقد هستند که هر دو کوین، ضمن در نظر گرفتن تفاوتهایی که دارند، بر اساس سودآوری میتوانند به یک اندازه مورد درخواست قرار بگیرند. شما طرفدار کدام یک از این کوینها هستید؟ نظر خود را در رابطه با آینده اتریوم کلاسیک با ما در میان بگذارید.