اصلاح بازار بیت کوین در نتیجه ترس از گسترش سویه جدید کرونا در جهان
بازارهای اقتصادی منجمله بازار ارزهای دیجیتال در انتهای هفته گذشته و ابتدای هفته جاری اصلاح سنگین تجربه کردند.
قیمت ارزهای دیجیتال در ابتدای هفته با اصلاح سنگین مواجه شد. خرید بیت کوین و سایر رمز ارزها در این هفته به پایینترین نرخ خود در یک ماه گذشته رسید. کارشناسان اخبار مرتبط با سویه جدید کرونا را دلیل این اصلاح میدانند.
کشف گونه جدید ویروس کرونا در آفریقای جنوبی، بازارهای مالی جهانی از جمله بازار ارزهای دیجیتال را تحت تأثیر قرار داده است. دانشمندان هنوز با قطعیت نمیداند که آیا گونه جدید که «نو» (Nu) نام دارد از گونه دلتا خطرناکتر است یا خیر. گمانهزنیهایی مبنیبر مقاومت سویه جدید به واکسنهای فعلی و واگیردارتر و کشندهتر بودن آن کافی بود تا بازارهای مالی با افت قابلتوجهی روبهرو شوند.
بزرگترین رمزارز جهان یعنی بیت کوین که روز گذشته تا ۵۹٬۳۰۰ دلار نیز معامله میشد، با ریزش تقریبا ۱۰ درصدی قیمت ۵۳٬۵۰۰ دلار را هم تجربه کرد. سایر رمزارزها نیز ریزش مشابهی را تجربه کردند تا مجموع ارزش بازار ارزهای دیجیتال با افت ۹ درصدی به زیر ۲٫۴۵ تریلیون دلار برسد.
ریزش امروز بیت کوین و ارزهای دیجیتال یادآور سقوط مشابه این بازار در ابتدای دنیاگیری کووید ۱۹ است.
اگر گزارشهای مبنی بر بیاثر بودن واکسنهای فعلی و خطرناکتر بودن سویه جدید صحت داشته باشند، بازگشت قرنطینههای سفت و سخت و تعطیلی دوباره بسیاری از کسبوکارها و درنتیجه واردشدن فشار مجدد به زنجیره تأمین قطعات دور از انتظار نیست.
مشخص نیست اگر قرار باشد بار دیگر به دوران دستوپنجه نرمکردن بدون واکسن با ویروس و قرنطینه بازگردیم، چه انتظاری از وضعیت اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۲ میتوان داشت، اما اگر سالهای گذشته مثال خوبی بوده باشند، میتوان انتظار تورم بیشتر و کاهش ارزش ارزهای ملی کشورها را داشت.
باگذشت حدود دو سال از ظهور ویروس کرونا، آثار اقتصادی همهگیری کووید ۱۹ رفتهرفته مشخصتر میشود. شهروندان کشورهای توسعهیافته که سالها است به نرخ تورم بسیار پایین عادت داشتهاند، اکنون شاهد افزایش روزافزون قیمت کالا و خدمات هستند. چندی پیش نرخ رسمی تورم ایالات متحده آمریکا حدود ۶ درصد اعلام شد که رقمی بیسابقه در سالهای اخیر بهشمار میرود.
بسیاری از کارشناسان سیاستهای پولی اخیر کشورهای توسعهیافته از جمله آمریکا در چاپ پول بدون پشتوانه برای اعطای کمکهای مالی اضطراری در شرایط همهگیری کرونا را عامل اصلی افزایش نرخ تورم میدانند.
در چنین شرایط تلاش برای تبدیل داراییهای دیجیتال به ارزهای فیات تاثیر منفی بیشتری رو بازار خواهد داشت. نهنگهای بازار در حال حاضر بیتحرک هستند. بهنظر میرسد این کاربران هنوز تصمیمی برای آینده کوتاهمدت داراییهای عظیم خود نگرفتهاند.